CreaTower I office high-rise with CreaTower II urban planning concept

In the Tech Cluster Zug, the 40-metre office high-rise Crea I and the 60-metre residential tower Crea II, the latter with a large base, will be built in two stages. Together with the sculpture Semiramis, they form a harmonious ensemble and a central square.

The ten-storey office building will serve as the headquarters of VZ Depotbank and is accessed via an arcade facing the public V-Platz. The new building has an almost square column grid with a slightly off-centre two-part core. The bays along the façades contain the workplaces in various arrangements, the meeting rooms and the recessed, two-storey terraces. The four interior bays adjacent to the core offer space for exchange and informal meetings, with spiralling double-storey rooms and open flights of helical stairs. It is this central void, with horizontal and vertical views and varying headroom, which connects the floors into a continuous, inspiring work landscape. The sequence of these diverse spaces creates a generous atmosphere, but also with scale and intimacy for the users. The terraces feature intensive planting and are arranged in staggered pairs that spatially connect three storeys.

The load bearing construction with the vault-column structure above two basement levels is 33% lighter and has 35% fewer CO2 emissions than a conventional construction. Here, the vault-column structure makes a significant contribution to sustainability with 66% less mass and 69% fewer CO2 emissions when compared to usual concrete slabs.

Location Zug, Switzerland

Programme Two Towers «CreaTower I» (40 m) and «CreaTower II» (60 m)
CreaTower I: Office building with 480 workplaces, foyer, meeting room, cafeteria, Ground floor: public areas: Commercial, café, bistro
CreaTower II (concept): Residential tower

Feasibility Study 2022, 1st Prize

Client Development: Urban Assets Zug AG
User: VZ-Depotbank AG

Gross Floor Area 13‘272 m2

Team G/G Stefan Thommen, Carlo Magnaguagno, Dylan Kreuzer, Sophie Ballweg, Lukas Hertwig (I), Marcel Studer (I)

Landscape Architecture Bischoff Landschaftsarchitektur GmbH, Baden

Structural Engineer Walt Galmarini AG, Zurich
Rippmann Floor System (RFS): Block Research Group

Building Services Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Fire Safety GRP Ingenieure AG, Rotkreuz

Daylighting Consultant Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG, Zurich

Facade Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG, Zurich

Other PV-systems: Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG, Zurich

Model Modellbau Zaborowsky GmbH, Zurich

Visualization Ponnie Images, Aachen

Rocket und Tigerli, Lokstadt, Site 4B

Location Winterthur, Switzerland

Programme Residential, Hotel, Retail, Gastronomy

Feasibility Study 2021

Gross Floor Area 48‘370 m2

Competition Organzier Implenia Schweiz AG

Team G/G Mike Guyer, Stefan Thommen (Project Manager), Ivana Beljan, Carlo Magnaguagno, Lukas Hertwig (I), Marcel Studer (I)

Landscape Architecture Bischoff Landschaftsarchitektur GmbH, Baden

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Electrical Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Building Services Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Fire Safety BIQS Brandschutzingenieure AG, Zurich

Sustainability Drees & Sommer Schweiz AG, Zurich

Model Modellbau Zaborowsky GmbH, Zurich

Visualization Ponnie Images, Aachen

Building complex on the Schoeller-Hardturm sites

today: Limmatwest

The former textile dyeing plant Schoeller Hardturm AG occupies an elongated plot between the River Limmat and Hardturmstrasse (sites A and B) and another plot at right angles to this (C). After the plant had closed at the end of the 1980s and anticipating the proposed new building regulations which would upgrade the riverbanks from industrial to residential and commercial zones, the owners invited 15 architecture offices to take part in a competition.

Office building
The volume joins the series of large, compact office and industrial buildings along Hardturmstrasse. Like the usual “modern” construction of office buildings, the structure is a simple framework with solid access cores, which is clad, illuminated and ventilated by a mostly glazed envelope.
The storeys are offset to differentiate between an entrance and a delivery side at ground floor level; the cantilevered upper floors also allow for sun control to the southwest and southeast.
The ribbon windows and parapets of the facade consist of clear and etched glass in metal frames. The advertising lettering of the tenants in various colours and sizes is applied directly to the panes and visible by day as an integral component of the facades. At night, the glazing is backlit.

Residential, office and commercial complex
The main interest lay in the two accessible sides of the oblong plot between street and river.
The commercial and office buildings run the length of the plot, with the residential volumes placed on top and at right angles. Together they form a cubic mesh, which constitutes a mould for the resulting interstitial and courtyard space – a semi-private area interspersed with trees.
The building structures are subdivided corresponding to the office use of the two lower floors or the residential use of the upper floors. They are superimposed to create a structural network on the street side. Towards the river, the parts of the building are separated and stacked as offset, individually perceivable volumes.
The facade is composed of two kinds of glass (greenish industrial glazing and clear window glass) and concrete in different finishes (cast raw and artificial stone elements).

from “Werkstoff“ Edition Architekturgalerie Luzern, 1993

Location Zurich, Switzerland

Programme 240 apartments (1.5–5.5 room), day care, offices, multipurpose building, service centre

Competition 1989, invited, 2-stage project competition

Client Schoeller Hardturm AG

Gross Floor Area 72‘000 m2

Team G/G Mike Guyer and Annette Gigon in cooperation with Christian Gautschi, Ruedi Moser
Collaborator: Andreas Galli

New laboratory building House 6

A house for research and education in the new Rosental-Mitte district.
Three volumes build an ensemble and form an urban configuration, a campus en miniature. With its division into three structures, the House for Research and Education is able to act and react in a differentiated way vis-à-vis the city – permeable, open and small-scale towards the neighbourhood on Maulbeerstrasse, inviting and moderate large-scale towards the future Bleichestrasse.

Location Basel, Switzerland

Programme Laboratory use for Basel University, teaching, research; third-party tenants, public uses: restaurant, retail

Competition 2021

Gross Floor Area 40‘972 m2

Competition Organzier Canton of Basel-City

Team G/G Annette Gigon, Stefan Thommen, Carlo Magnaguagno, Dylan Kreuzer, Youngran Derendinger

Construction Management Drees & Sommer Schweiz AG, Zurich

Structural Engineer EBP Schweiz AG, Zurich

Building Services Engineer EBP Schweiz AG, Zurich

Building Physics Engineer EBP Schweiz AG, Zurich

Fire Safety A+F Brandschutz GmbH, Pratteln

Other Laborplanung: Laborplaner Tonelli AG, Gelterkinden

Visualization Indievisual, Zurich

University of Applied Sciences Graubünden

Location Chur, Switzerland

Programme 2 New buildings for 1,700 students, 300 employees: Auditorium (120 people), multi-purpose, seminar- and classrooms, foyer, exhibition space, laboratories, workshops, studios, library, offices, canteen, cafeteria, archive;
Possibility of expansion (6'500 m2, 300 students);
Renovation of listed industrial building into day-care centre; open space design unifies the various buildings into one campus

Competition 2021

Gross Floor Area 41'000 m2

Competition Organzier Canton Grisons

Team G/G Stefan Thommen, Ivana Beljan, Dario Caccialupi, Emily Tobler (I), Nathalie Reiz (I)

Construction Management Drees & Sommer Schweiz AG, Zurich

Landscape Architecture Bischoff Landschaftsarchitektur GmbH, Baden

Structural Engineer Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG, Zurich

Electrical Engineer Drees & Sommer Schweiz AG, Zurich

Building Services Engineer Balzer Ingenieure AG, Chur

Fire Safety Balzer Ingenieure AG, Chur

Sustainability Drees & Sommer Schweiz AG, Zurich

Visualization Ponnie, Cologne

New Library St.Gallen

Location St.Gallen, Switzerland

Programme Fusion of cantonal and municipal library, new building and conversion of existing building
Open access collection for children, young people, adults, magazines, events, gastronomy

Competition 2021

Gross Floor Area 17‘066 m2

Competition Organzier Helvetia Schweizerische Lebensversicherungsgesellschaft AG
Kanton & Stadt St.Gallen

Team G/G Stefan Thommen, Ivana Beljan, Dylan Kreuzer, Tobias Sandbichler

Cost Planning/Scheduling Ghisleni Partner AG, Zurich

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Building Services Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Building Physics Engineer BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH, Zurich

Fire Safety Enfors AG, Sempach

Other Consulting Library: Markus Joachim, ETH-Library Section Leader, Zurich

Model Modellbau Zaborowsky, Zurich

Photos Model: Modellbau Zaborowsky

Sports Center Oerlikon

Location Zürich-Oerlikon

Programme Indoor swimming pool suitable for competitions, swimming and special pools, diving facility, summer swimming pool, artificial ice rink, training area, sauna, grass sports facility, works yard

Competition 2020

Gross Floor Area 51‘315 m2

Competition Organzier Stadt Zürich

Team G/G Stefan Thommen (Team Manager), Ivana Beljan, Matthias Clivio, Matteo Zwyssig

Landscape Architecture Hager Partner AG, Zurich

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Electrical Engineer HKG Engineering AG, Schlieren

Building Services Engineer Waldhauser + Hermann AG, Münchenstein

Fire Safety GRP Ingenieure AG, Rotkreuz

Other Ice rink/cold planning: Leplan AG, Winterthur

Old Warteck-Areal, Riehenring

Location Basel, Switzerland

Programme apartments, offices, restaurants

Feasibility Study 2007

Client Warteck Invest AG

Team G/G Nicolai Rünzi, Ivana Vukoja, Karsten Buchholz

Landscape Architecture Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zürich

Structural Engineer Aerni + Aerni, Zürich

Building Services Engineer Waldhauser Haustechnik AG, Basel

Building Physics Engineer BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH, Zürich

Traffic Engineer Enz & Partner GmbH, Zürich

Colours Harald F. Müller, Oehningen, Deutschland

Housing Project Areal Schleife

Location Zug, Switzerland

Programme 193 Apartments: 98 Rented Apartments, 95 Condominiums

Feasibility Study 2006

Client Schweizerische Bundesbahnen SBB

Team G/G Franziska Bächer, Martin Bischofberger, Karsten Buchholz, Christoph Justies, Andrei Kosholev, Raul Mera, Stefan Thommen, Ivana Vukoja

Landscape Architecture planetage GmbH, Zurich

Cost Planning/Scheduling Heinz Giger, Sulgen/TG

Structural Engineer Dr. Schwartz Consulting AG, Zug

Electrical Engineer IBG B. Graf AG, St.Gallen

Building Services Engineer PB P. Berchthold, Sarnen

Building Physics Engineer BAKUS, Zurich

Orange County Museum of Art, Newport Beach

Location Los Angeles, USA

Programme Museum and condominiums

Competition 2006

Competition Organzier Orange County Museum of Art

Team G/G Monica Knechtle, Andrei Koshelev, Raul Mera

Cost Planning/Scheduling Davis Langdon

Structural Engineer Arup, Los Angeles, USA and London, UK
Ernst Basler + Partner Ingenieure, Zollikon

Building Services Engineer Arup, Los Angeles, USA und London, UK
Ernst Basler + Partner Ingenieure, Zollikon

Lighting Consultant Arup, Los Angeles, USA und London, UK