Replacement of Hangenmoos Housing Estate

A new housing development on the Hangenmoos site in Wädenswil replaces a predecessor from the 1960s. The elongated three-hectare plot lies adjacent to the historical town centre and is characterised by the orientation towards Zugerstrasse and the sloping terrain to the west.

With the free placement of the buildings in a park-like area, the dense residential development makes reference to the idea of the garden city. The arrangement of the buildings is defined by various factors: the terrain profile, the orientation of the apartments, the view of the lake, the neighbouring buildings and the busy road. Themes such as the continuous, differentiated outdoor space, staggering of volumes, framed and panoramic views determine the composition of the buildings.

Three residential typologies and different apartment contribute to the diversely mixed housing project, which is being realised in stages.

The area is separated from the busy Zugerstrasse by slim, staggered buildings. Here the staircases are arranged along the facade, the living and dining rooms are oriented on both sides, while bedrooms and balconies only face the quiet park.

Placed behind, on the rising hillside and along the quieter Holzmoosrütistrasse, are five to seven storey buildings. Their orientation is guided by the terrain and the view of the lake. These large and prominent structures form the backbone of the new development and have the highest density. Three to six apartments are grouped around an internal access core on each floor. The larger apartments are laid out around a corner or as dually oriented types, the smaller ones face the lake on one side. Despite their limited floor area, a variety of inside and outside views give the apartments depth and generosity. Together with the lower blocks on Zugerstrasse, the large building volumes form a differentiated green space with a network of pedestrian paths.

In the buildings of the third typology, four apartments are planned per floor. The two five-storey buildings are aligned parallel to the terrain’s contour lines and offset from one another. Their cross-shaped floor plan with an internal circulation core offers well-lit and spacious apartments with openings on three sides.

The arrangement and composition of the volumes create a complex of related building structures, which form a whole despite the varied conditions of the site. Multiple visual connections and views open up the outdoor spaces, helping to achieve the intended density with a site-specific scale.

Location Wädenswil, Switzerland

Programme 289 apartments, 1 shared apartment for assisted living Foundation Bühl (4 combined apartments), double kindergarden, common room, 7 office spaces

Competition 2-phases, 2014, 1st Prize

Planning/Construction 2015–2021/ 2023

Client Hangenmoos AG, Wädenswil

Gross Floor Area 63‘100 m2

Team G/G Planning/Construction: Christian Maggioni (Team Manager), Daniela Schadegg (Project Manager), Franziska Bächer, Stefanie Bittig, Christoph Dober, Andy Gratwohl, Dana Hemmi, Leyla Ilman, Lilla Kis, Christoph Lay, Carlo Magnaguagno, Lukas Taller, Urh Urbancic, Philippe Volpe
Competition: Stefan Thommen (Team Manager), Rodrigo Jorge, Andy Gratwohl, Leyla Ilman
Competition Revision: Stefan Thommen (Team Manager), Thomas Möckel, Leyla Ilman, Christoph Dober, Milica Vrbaski

Construction Management Hotz Partner AG SIA, Wädenswil

Landscape Architecture Commissioned Study: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH, Zurich
Planning: vetschpartner Landschaftsarchitekten AG, Zurich

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Electrical Engineer Enerpeak AG, Dübendorf

Building Services Engineer Polke, Ziege, von Moos AG, Zurich

Building Physics Engineer Braune Roth AG, Binz

Traffic Engineer Enz & Partner GmbH, Zurich

Model Zaborowsky Modellbau, Zurich

Refurbishment of the Herdern High-rise Building

The slab-shaped high rise in western Zurich is part of the Herdern Migros headquarters, which opened in 1965 and is now listed as an industrial heritage site. Over the years, the brick facade of the 17-storey building has become weatherworn and is undergoing comprehensive refurbishment. The urban and preservation context as well as the building’s proportions are particularly significant in this respect.

The work comprises the static and energetic renovation, including HVAC renewal. On the shorter sides, the load-bearing structure is being reinforced, while the existing brick facades and parapets will be replaced and thermally insulated all around. The new fair-faced masonry walls resemble the old ones in brick format, texture and colour. New aluminium windows with triple insulation glazing meet the thermal and acoustic specifications. Inside, the ribbed concrete ceilings of the office spaces will be uncovered and will serve as temperature buffer. They create a workshop-like atmosphere that matches the industrial history and aesthetic of the building.

The setback top storey, surrounded by a roof terrace, houses an executive board room. The entire space, along with the small kitchen, will be refurbished and offers panoramic views of Zurich West and the Alps.

Location Zurich, Switzerland

Programme Refurbishment of listed, 19-storey office building (1 underground, 18 above ground), 500 workplaces, seminar rooms

Competition 2018, 1st Prize Gigon/Guyer Architekten with WaltGalmarini

Planning/Construction 2019–2023

Client Genossenschaft Migros Zurich

Gross Floor Area 9‘948 m2

Team G/G Planning/Execution: Stefan Thommen (Team Manager), Urs Meyer (Project Manager), Milica Brockmann, Andy Gratwohl, Arend Kölsch, Pieter Rabijns, Urh Urbancic, Luisa Wittgen

Construction Management Spiegel + Partner AG, Zurich

Cost Planning/Scheduling Spiegel + Partner AG, Zurich

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Electrical Engineer Eplan AG, Reinach

Fire Safety Migros Engineering Solutions, MGB

MSR Concept-G AG, Winterthur

Heating/Cooling Concept-G AG, Winterthur

Ventilation Engineer Concept-G AG, Winterthur

Facade Reba Fassadentechnik AG, Chur

Photos Tom Licht (Drone image)

Study Commission 2018

New Social Insurance Centre WAS (Wirtschaft Arbeit Soziales)
Areal Eichhof West

Location Kriens, Switzerland

Programme Offices 700 workplaces, seminar rooms, canteen, cafeteria

Competition 2020, 1st Prize

Planning/Construction 2020–2025

Client WAS Immobilien AG

Gross Floor Area 22‘759 m2

Team G/G Planning/Construction: Christian Maggioni (Team Manager), Matthias Clivio (Project Manager), Damien Andenmatten, Christoph Lay
Competition: Stefan Thommen, Lukas Kübli, Dario Caccialupi, Jan Zimmermann (I)

Structural Engineer EBP Schweiz AG, Zurich

Building Services Engineer EBP Schweiz AG, Zurich

Swiss Museum of Transport – Multi-purpose Building with Exhibition Hall and Offices

Location Lucerne, Switzerland

Programme Exhibition space, conference rooms, offices, shop

Commission 2017

Planning/Construction 2017–2023

Client Swiss Museum of Transport, Lucerne

Gross Floor Area 8'000 m2

Team G/G Planning/Construction: Christian Maggioni (Team Manager), Philippe Volpe (Project Manager), Anne Spiegler, Chee Xu, Milica Brockmann

Construction Management Büro für Bauökonomie, Lucerne

Structural Engineer Schubiger AG Bauingenieure, Lucerne

Electrical Engineer Scherler AG, Lucerne

Building Physics Engineer RSP Bauphysik, Lucerne

Fire Safety GRP Ingenieure, Lucerne

Visualization Indievisual, Zurich

Extension Josef Albers Museum Quadrat

A two-story wing has been added to the “Josef Albers Museum Quadrat”, situated in Bottrop’s historical park Stadtgarten. It accommodates temporary exhibitions and additional space for museum education, art storage and the workshop.

The new structure is situated to the northeast of the judge’s villa from 1913 and the museum buildings by Bernhard Küppers from the 1970s and ‘80s, which form the existing ensemble. The shape, materials and colours of the extension were chosen so that the different construction periods and their respective architectures remain legible but nonetheless form a new harmonic whole. The added volume has a rectangular footprint like the historical villa and is offset from the adjacent wing in such a way as to preserve the trees and the views to the north-east from the existing rooms. The pond, which was created after the last construction phase in the 1980s, has been moved a few metres closer to the access road, thus enhancing its presence.

Contrasting with Küppers’s steel and glass pavilions, the new extension appears as a compact structure with only a few deliberately placed openings, while its materials and colours refer to the older buildings. A cladding of powder-coated metal panels envelops the volume and forms a brim around the sawtooth rooflights. Along the outermost rooflight, the cladding tilts forward and generates a light funnel. In a similar fashion, the north-western facade partly unfolds to create a protected outdoor delivery area.

The ground floor on the Stadtgarten level contains the workshop, the art depot, an office and the library as well as the two educational rooms. The latter are accessed via the exhibition level and are oriented towards the pond.

Museum visitors enter the new tract via a connecting bridge from which a window affords a view of the park. The trapezoidal plan of the bridge makes it seem longer upon arrival and shorter on the way back.

The path through the eight exhibition rooms of varying dimensions is partly meandering and partly straight. Four large windows, one on each side of the building, enable visitors to enjoy vistas of the park, and passers-by to look into the museum. The works of art are largely illuminated from above by the sawtooth rooflights. The spatial proportions, the door and window openings, as well as the surface materials are selected to foster the perception of the art. Art takes priority: it has not simply been given more room in the extension; it has also been given “breathing space”.

Location Bottrop, Germany

Programme Exhibition space, museum education, depot, workshop, library, office, material storage, technique

Competition 2016, 1st Prize

Planning/Construction 2017–2022

Client Stadt Bottrop, Fachbereich Immoblienwirtschaft

Gross Floor Area 1‘963 m2

Team G/G Planning/Construction: Pieter Rabijns (Team Manager), Philippe Volpe
Competition: Stefan Thommen, Sarah Haubner, Daniel Hurschler

Construction Management pbr Planungsbüro Rohling AG, Osnabrück, Germany
Project Management: Kempen Krause Ingenieure GmbH, Cologne, Germany

Landscape Architecture Büro Drecker, Bottrop, Germany

Structural Engineer pbr Planungsbüro Rohling AG, Frankfurt am Main, Germany

Electrical Engineer pbr Planungsbüro Rohling AG, Osnabrück, Germany

Building Physics Engineer a°blue GmbH, Hamburg, Germany

Fire Safety Das Ingenieurhaus Borgert Keller Witte, Bornheim, Germany

Acoustical Engineer a°blue GmbH, Hamburg, Germany

Lighting Consultant Institut für Tageslichttechnik Stuttgart, Germany

Address Im Stadtgarten 20, D – 46236 Bottrop, Germany