Swiss Museum of Transport – Entrance Building

The current project is based on the 1999 competition. At that time the brief represented an urban design vision for the gradual renovation of the museum complex with its various buildings exhibiting the different modes of transport, as well as a new building for the Road Transport Hall. During the first construction phase (2005–09) a new Entrance Building (FutureCom) was built in addition to the replacement of the Road Transport Hall. This urban design strategy enabled the creation of a central open courtyard (Arena), which in the new scheme will remain undeveloped, creating a setting for temporary, themed exhibitions as well as space for young visitors to run around and play.

The new Entrance Building forms a bridge-like link between the existing buildings on Lidostrasse (the Filmtheater, the Rail Transport Hall, and the high-rise with adjacent planetarium). The ticket office, shop area, and two restaurants are located on the ground floor – one restaurant offers table service and opens toward the lake, the other is conceived as a self-service restaurant that stretches out with fingers into the Arena. The exhibition areas for communication media, the new entrance to the Planetarium, and also the building services area are found on the first floor. The second floor accommodates the conference area, with a conference hall that seats 500 guests, a generous foyer, and three smaller meeting rooms. A large opening in the ceiling of the entrance hall affords views through the entire building – into the exhibition level and all the way up to the conference level.

The glass façades that provide protection from the elements also form more or less transparent “display cases” for all kinds of wheels, propellers, wheel rims, turbines, cogs, steering wheels, etc. These mechanical parts are densely hung on grids in front of the thermal insulation, shining and glinting through the blue-green glass panes of the façade. Seen at an angle, they submerge again behind the glass. Like a trophy display, the omnium-gatherum of recycled and dusted-off used metal together with pieces from the museum’s collection pays homage to the wheel as a basic element of mechanical movement.

Location Lucerne, Switzerland

Programme Entrance Building to the museum complex, bridge-like link between the existing buildings; reception, shops, restaurants, exhibition spaces, conference area, conference hall 500 seats

Competition 1999, 1st Prize

Planning/Construction 2005–2009

Client Swiss Museum of Transport, Lucerne

Gross Floor Area 7'181 m2

Team G/G Caspar Bresch (Team and Project Manager), Mark Ziörjen, Damien Andenmatten, Gaby Kägi, Gilbert Isermann

Total Contractor Karl Steiner AG, Lucerne

Landscape Architecture Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zurich

Structural Engineer Henauer Gugler AG, Lucerne

Electrical Engineer Scherler AG, Lucerne

Building Services Engineer Wirthensohn AG, Lucerne

Exhibition Design Consultants: Lars Müller, Baden and Peter Regli, Zurich

Photos © Heinrich Helfenstein

Address Lidostrasse 5, CH – 6006 Lucerne

Award Auszeichnung guter Baukultur Kanton Luzern 2005–2016, Anerkennung

Kirchner Museum Davos

The main objective of the design was to create exhibition space for the art of E.L. Kirchner which should neither compete with Kirchner’s work nor unduly heighten it.
The four exhibition rooms on the entrance level of the museum have therefore been designed with great restraint. The white walls, the oak parquet flooring and the wall-to-wall glass ceiling form a simple cube, which is comparable in its spatial effect to the exhibition rooms of the turn of the century.

The daylight enters sideways, into the large overhead lighting spaces (skylights). Then it comes from above, through the etched glass ceiling, into the exhibition rooms. (This skylight solution prevents daylight being blocked out by snow - Davos is at a height of 4921 ft.) For use at night the large overhead lighting spaces above the exhibition rooms also contain the entire artificial lighting system.

The space between the cube-shaped exhibition rooms, constructed in fair-faced concrete, forms the entrance hall. Walking through the museum, visitors will keep returning to this hall, from where one has a view of the surrounding park, the road, the landscape and the town of Davos: all of them objects of Kirchner’s painting.

The museum is clad with a glass facade consisting of a variety of transparent, matt and polished glass. The glass-cladding plays and works with the clear, brilliant alpine light. Depending on the different functions of the glass – bringing light into the building and ensuring visibility – its finish differs: clear and mirror-smooth in the entrance hall to allow a view of the exterior, matt in the skylights to diffuse the incoming light, and matt and profiled as a translucent facade cladding to cover the thermal insulation on the concrete walls. A layer of recycled glass fragments on the roof replays the usual gravel, showing the last and transitory ‘finish’ of glass.

The high cubes of the exhibition rooms are located freely within the park between the old trees. At the same time, the layout reflects the settlement structure of Davos town, with its random placement of detached flat-roofed buildings.

Location Davos, Switzerland

Programme 4 exhibition spaces, connecting entrance hall, teaching room, library, conference room, offices, workshops, storage

Competition 1989, 1st Prize

Planning/Construction 1990–1992

Client Kirchner Stiftung Davos

Gross Floor Area 2‘208 m2

Team G/G Annette Gigon, Mike Guyer, Judith Brändle, Raphael Frei

Construction Management Annette Gigon / Mike Guyer Architects, Zurich
Mitarbeit: Urs Schneider

Structural Engineer Preliminary Design: Aerni + Aerni Ingenieure AG, Zurich
DIAG Davoser Ingenieure AG, Davos

Electrical Engineer K. Frischknecht AG, Chur

Building Services Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Lighting Consultant Institut für Tageslichttechnik Stuttgart, Germany

Signage Lars Müller, Baden

Photos © Heinrich Helfenstein

Award Tageslicht-Award der Velux Stiftung, 2012
Auszeichnung «Bauen in den Bergen» Sexten Kultur, 1995
Auszeichnung guter Bauten des Kantons Graubünden, 1995

Fondazione Marguerite Arp

The impressive site in a district in Solduno consisting largely of small single-family houses includes both a large, extremely steep slope that extends to the edge of the woods on the hill above and also a slightly raised, level area with some fine mature trees. The former house of the artist Hans Arp and his second wife Marguerite Arp-Hagenbach – today the seat of the Fondazione Marguerite Arp Hagenbach – is an L-shaped building that stands in the flat south-eastern area, whereas the new building is at the western edge of the plot. Both buildings lie at the foot of the hill; between them stretches a picturesque garden with tall, dark trees.

Due, on the one hand, to the potential threat of falling rocks and landslides posed to the depot by the steep slope at the rear and the climatic conditions in the warm region of Ticino on the other, this small building is very robustly constructed and well insulated. The load-bearing structure is of reinforced concrete and the external walls are made of two layers of concrete. The entrance and the two windows face away from the slope. Above the openings areas of the concrete facade project outwards and protect them. Double windows with sun blinds in the naturally ventilated space between the inner and outer window facilitate the regulation of natural light in all wind conditions.

The two-storey new building contains depots and work spaces at street level and an exhibition space for the artworks of the collection on the first floor. A straight-flight stairs and a lift lead to the upper level. The simple, rectangular exhibition space has white walls and a concrete floor and is lit by artificial light as well as by a generously dimensioned window that also offers visitors a view of the garden in the direction of the artist’s house.

fondazionearp.ch

Location Locarno-Solduno, Switzerland

Programme Depot, exhibition space for the artworks of the collection

Commission 2008

Planning/Construction 2008–2014

Client Fondazione Marguerite Arp, Solduno

Gross Floor Area 304 m2

Team G/G Barbara Schlauri (Project Manager), Urs Meyer, Damien Andenmatten

Construction Management Silvano Lanzi, Architetti associati, Verscio

Cost Planning/Scheduling Silvano Lanzi, Architetti associati, Verscio

Structural Engineer De Giorgi & Partners, Muralto

Electrical Engineer Scherler Ingegneri Elettrici, Lugano

Building Services Engineer Studio AGS, Locarno

Photos © Shinkenchiku-sha, Tokyo
© Roman Keller

Address Via alle Vigne 46 CH – 6600 Locarno-Solduno

Löwenbräu-Areal – Arts Centre, Residential Tower and Office Building

The history of the Löwenbräu complex, a former brewery, is one of frequent remodeling, adding on, and replacing parts of the existing buildings, whereby the change of use from a brewery to an art exhibition and gallery complex in the 1990s marked the crucial turning point. The new project is based on this most recent, successful conversion, while enhancing the variety of uses for this complex with new residential, office, and exhibition spaces. The preservation of the original historical building is an important step toward maintaining the identity of the former industrial district, rendering an important chapter in the city’s history visible.

The concept for urban development here focuses on three structural changes in the form of new buildings within the existing complex: the New West Building, to offer additional space for the arts, the New East Office Building, and the Central High-Rise Residential Building. Together with the steel tower and the Swiss Mill silos, the high-rise residential building redefines the site’s silhouette and—to a certain extent—even that of the city.
By adding buildings to the existing complex, a new urban ensemble can evolve—with the Central High-Rise Residential Building forming the focal point. The elongated, older structures with the former main brewery building on Limmatstrasse are framed by the addition of a further level on top of the Arts Center in the west and by the taller New East Office Building at the opposite end near the railway viaduct.
The new Löwenbräu complex is now to be seen not just from the street and from a distance, but also from its two courtyards. The former Brewer’s Yard - a listed historical site - provides access to the surrounding buildings as well as being a traffic-free outside space for relaxation. The new entrance to the art institutions is located in the open Art Courtyard, which also includes parking spaces for visitors and a delivery entrance.
Together with the entrance area to the art section and the additional story at this end of the complex, the New West Building projects at right angles and adjoins the former workshops on the courtyard side. It includes art exhibition rooms, guest accommodations, and offices. The exhibition spaces and a multi-function room can be partitioned as required. They are lit by side windows and are accessed directly from the entrance area to the art section. This entrance area has been conceived as a new, generously proportioned foyer with a staircase and elevators. The staircase is directly accessible from the lobby, which can be entered from Limmatstrasse or the courtyard.
The Central High-Rise Residential Building, with its large projection to the south, houses 37 apartments, one to four on each floor, which all face in several directions, affording views of the city, the lake, and the Limmat valley. The main volume of the high-rise is cantilevered out over a narrower base set in the Brewer’s Yard. The 21 apartments in the base face southward onto the quiet courtyard. Service facilities are housed on the ground floor, in addition to a passageway between the two courtyards and the lobbies.
The New East Office Building is also an angled structure with a higher section on Limmatstrasse and a lower segment between Dammweg and the Brewer’s Yard. On the ground floor, the entrance lobby to the offices is located under the projection, whereas the gallery and retail spaces are accessed via the courtyard. The varied widths of the rooms on the upper office floors enable them to be adapted to suit a range of different office constellations. The façades of the Central High-Rise Residential Building and the New East Office Building are clad in molded ceramic elements with black and red glazed finishes that refer to the colored brickwork of the existing buildings. Double aluminum windows with additional ventilation slits consist of an external pane of plain glass and an inner pane of insulation glass with blinds in between. Turn-and-tilt-lift windows, custom-designed for the tower, can slide all the way up to the ceiling to invite the outdoors inside on a sunny day.
The tower rises up above the row of various old and new buildings along Limmatstrasse as a dark, shimmering volume. The walls form grid patterns whose ceramic surfaces stand out from or merge with the window areas depending on the light, presenting a changing face to the city.
The red New East Office Building picks up on the fundamental character of the old buildings not only with regard to the materials used, but also in its coloration. The wavy structure, the gleaming materials, and the alignment of the windows, however, anchor the building firmly in the present.
The New West Building has been designed as a homogeneous, white concrete structure, insulated on the inside. The art spaces are equipped with box windows. While the new and old sections of this building are interwoven closely here in terms of their volumes and use, the material finish chosen for the addition sets it apart from the existing structure. A new ensemble is created that enables the expansive dimensions of the new volume to be clearly read and signals the presence of the arts within the complex.

Location Zurich, Switzerland

Programme Conversion and extension of a former, partly listed brewery; museums, galleries, event hall, studios, shop areas, 58 apartments 2.5–5.5 rooms (21 courtyard apartments, 37 tower apartments), new office building, storage areas, underground parking

Competition 2003, two ex aequo 1st Prizes: Gigon/Guyer and Atelier WW Architekten

Planning/Construction 2005–2014

Client PSP Properties AG

Gross Floor Area 48‘328 m2

Team G/G Collaborators Competition:
Gigon/Guyer: Volker Mencke
Atelier WW: Martin Danz
Planning/Execution:
Mitarbeit Gigon/Guyer:
Volker Mencke (Planning-/ Team Manager), Bettina Gerhold, Daniel Friedmann, Reto Killer, Kathrin Sindelar, Damien Andenmatten, Yvonne Grunwald, Alex Zeller, Pieter Rabijns

Total Contractor Steiner AG, Zurich

Landscape Architecture Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zurich

Structural Engineer Consortium Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG, Zurich Henauer Gugler AG, Zurich

Electrical Engineer Planning/Submission: Schneider Engineering + Partner Zürich AG, Zurich
Execution: Mosimann & Partner, Zurich; Schmidiger + Rosasco, Zurich

Building Services Engineer Gruenberg + Partner AG, Zurich

Building Physics Engineer braune roth ag, Binz

Fire Engineer Makiol + Wiederkehr Dipl. Holzbau-Ingenieure HTL/SISH Beinwil am See

Facade Planning/Submission: gkp fassadentechnik ag, Aadorf
Execution: Josef Gartner GmbH, Gundelfingen

Signage Integral Ruedi Baur, Zurich
Remodeling Entrance: Teo Schifferli, Zurich
Signito, Zurich

Colours Harald F. Müller, Öhningen, Germany

Photos Löwenbräukunst, Remodeling Entrance: © Roman Keller
© Thies Wachter
© Shinkenchiku-sha, Tokyo
Kunsthalle Zürich exhibitions: © Stefan Altenburger Photography
Luma Westbau Schwarzescafé: with kind permission Luma Westbau | Luma Stiftung © Stefan Altenburger
Courtyard apartment: © Laura Egger
© Christian Scholz
Construction site: © Thomas Zwyssig

Arts Centre

Residential high-rise

Brewery Main Building

New Office Building East

History

Kunst-Depot, Henze & Ketterer Gallery

The Kunst-Depot built for the Henze & Ketterer Gallery is designed to provide storage space for works of art while also functioning as a showroom: a showroom not only for clients who wish to look at a work that is not currently on display in the nearby gallery, but also a space that can be used for the presentation of contemporary art. The two floors above ground allow for all three types of use, although initially mainly the top floor will be used as gallery space.

The plan is not subdivided. It is structured only by the staircase with adjoining sanitary block and kitchen facilities, and also by a central load-bearing service wall. Two windows on the ground floor and two on the top floor allow daylight viewing of the works, as well as providing a view of the surroundings.

To minimize the risk of water damage to the artworks, only air is used for heating and humidity control. And to ensure a stable climate inside the Kunst-Depot, the insulation and mass of the brick-and-concrete load-bearing structure were maximized: even the roof is made of concrete.

Both the roof and façades are clad in ‘Tetra’ metal sheeting, a material commonly used for warehouses. The distinctive look of the building comes from dividing the cladding into two perforated layers. The outer shell is like a curtain wall and functions as a sunscreen. The smooth metal roofing sheets are rectangular, but folded over the edge of the roof at a slant to echo on the façade the irregular, trapezoidal plan of the building.

The plan results from a wish to optimize the space both inside and outside the building within the limits of the bell-shaped plot. The building’s shape responds to the local building code, which calls for a pitched roof and eaves for new buildings located in the historic center of the village to match the imposing style of the traditional surrounding farmhouses.

Location Wichtrach, Switzerland

Programme Exhibition space, art depot, storage rooms

Commission 2002

Planning/Construction 2002–2004

Client Galerie Henze & Ketterer

Gross Floor Area 1‘103 m2

Team G/G Esther Righetti (Project Manager)

Construction Management Annette Gigon / Mike Guyer Architects, Zurich
Collaborator: Thomas Hochstrasser

Structural Engineer Aerni + Aerni Ingenieure AG, Zurich

Electrical Engineer Elkom Partner AG, Chur

Building Services Engineer 3-Plan Haustechnik AG, Winterthur

Photos © Heinrich Helfenstein

Address Kirchstrasse 26, CH–3114 Wichtrach/Bern

Museums