Archaeological Museum and Park Kalkriese

Due to numerous archeological finds, the site in the northwestern part of Germany near Kalkriese is considered to be the location of the famous Battle of the Teutoburg Forest / Varus Battle between the Romans and Germanic tribes in the year 9 AD.

The interventions, the architectural means employed and the landscape design, are minimal and primarily abstract. A few measures spark the visitor’s imagination of the events that took place in this landscape: the visualization of the former rampart with iron poles, trees cleared away and reforestation, a partial “reconstruction” of the former, lower terrain, three pavilions as well as three path systems on the grounds. Irregularly placed large iron slabs retrace the possible route of the Roman Legions and form a path for visitors to access the former battlefield. A net-like pattern of wood-chip paths symbolizes the positions of the Germanic warriors, their camouflage, their silent attack. Contemporary agricultural gravel paths allow visitors to “switch sides”. Proceeding from one iron slab to the next on the so called “Roman path”, visitors collect pieces of information from the ground, not unlike archeological work. Step by step, an image of the historical battle forms in their minds.

Location Osnabrück, Germany

Programme 20 hectares former agricultural parcel “marked” as location of the famous “Battle of the Teutoburg Forest” (9 AD): 3 path systems of paths, visualization of presumed course of ramparts, forest clearance/reforestation, partial “reconstruction” of former landscape; construction of a new museum building with viewing platform 40 m in height; 3 pavilions: “Seeing”, “Hearing”, “Questioning”; conversion of former farmstead into visitor center with restaurant, shop, children’s museum and offices

Competition 1998, 1st Prize
in collaboration with Zulauf Seippel Schweingruber Landscapearchitects, Baden

Planning/Construction 1999–2002

Client Varusschlacht im Osnabrücker Land GmbH
Museum und Park Kalkriese, Deutschland

Gross Floor Area 2‘290 m2 (Museum and Pavilions)

Team G/G Competition: Markus Lüscher

Site Management pbr Planungsbüro Rohling AG, Osnabrück, Germany

Landscape Architecture Planung/Ausführung: Zulauf Seippel Schweingruber, Landschaftsarchitekten, Baden

Structural Engineer Gantert + Wiemeler Ingenieurplanung, Münster, Germany

Exhibition Design Integral Concept, Paris/Baden: Ruedi Baur (1st Exhibition concept Museum), Lars Müller (Exhibition concept pavilions)

Awards BDA-Preis Niedersachsen, Landesverband Bund Deutscher Architekten, 2003
Deutscher Stahlbaupreis, 2003
Weser-Ems-Preis für Architektur und Ingenieurbau, 2001