Adaption Room Acoustics – Auditorium, University of Zurich

In the course of modernizing the audio-visual equipment at the University of Zurich, the technology of the 20-year-old underground auditorium in the Karl Moser building was renewed. At the same time, some of the flat wall panels were replaced with slotted ones, thereby again improving the room’s acoustics. The artist Adrian Schiess, who had developed the initial colour concept for the auditorium, adapted the scheme for the new panels. The finish was coated with a translucent, silvery chrome paint, augmenting the mirroring effect and the festive appeal. The colour depth and reflections vary depending on the observer’s position in the hall.

The work was completed by the beginning of the autumn term 2021. The next step will be to refurbish the shallow pool above the auditorium, which is an integral part of the whole project. The inside moulding and colour coating will be renewed.

Location Zurich, Switzerland

Programme Auditorium, 500 seats

Commission 2020

Planning/Construction 2020–2021

Client University of Zurich

Team G/G Annette Gigon / Mike Guyer Architekten (künstlerische Oberbauleitung) Collaborators: Auditorium: Pieter Rabijns
Water basin: Stefan Thommen

Contact architects Burkhard & Lüthi Architektur GmbH, Zurich

Cost Planning/Scheduling Bühler & Oettli AG, Zurich

Acoustical Engineer Applied Acoustics GmbH, Gelterkinden

Colours Adrian Schiess, Zurich

Other Paint treatment: Paints and Arts Rolf Pfenninger, Schlieren

Photos © Seraina Wirz