Office High-rise Andreasturm

The office high-rise Andreasturm is situated on a triangular plot of land that has become available between the spread of railway tracks at Oerlikon station. The pentagonal tower, the property of the Swiss Federal Railways, is 80 m high, with 22 above-ground and four below-ground storeys.

Precisely placed cantilevers on the 12th floor divide the building into a middle and a head section, making it look slender or flat from a distance, depending on one’s vantage point.

An expansive base anchors the structure in its surroundings and opens it up on three levels. The main entrance with public facilities and a small, new plaza face the traffic-calmed Andreasstrasse. The premises of anchor tenant Amstein + Walthert are accessed directly from the higher railroad platform while the delivery entrance is on the lower street to the rear.

 

A well-appointed, double-height lobby welcomes tenants and visitors, who reach the upper stories via the lift lobby. An open staircase leads up to the first floor and the main tenant‘s reception desk. The tenant’s public spaces are arranged around a central core: a “piano nobile” with conference rooms, a gallery and a staff restaurant in the protruding portion of the base.

The skeleton of the high-rise is reinforced concrete with a double-shell element façade. Flat slabs span up to 9.30 meters between the core and the prefabricated concrete supports along the façade. The column-free spaces allow for flexible layouts and workplaces with natural daylight. The double-shell façade consists of an inner layer with slender windows that can be individually opened, and exterior glazing with horizontal parapet bands, into which copper and gold coloured inlays have been laminated, their tone varying to match the angled surfaces of the façade. The appearance of the building changes depending on the weather and lighting: at times, the tower may look like a flat, reflecting surface; at others, one can see the filigree vertical structure of the interior.

Location Zurich-Oerlikon, Switzerland

Programme 26-storey office building (4 underground, 22 above ground), 1,200 workplaces, offices, conference area, restaurant, retail, underground parking
Tenants: engineering office, medical centre, start-ups, university institutes

Competition 2-phase, 2013, 1st Prize

Planning/Construction 2013–2018

Client SBB AG, Zurich
EBP Schweiz AG, Zurich

Gross Floor Area 35‘517 m2

Team G/G Stefan Thommen, Mathias Rösner, Rodrigo Jorge, Thomas Möckel, Leyla Ilman

Construction Management Ghisleni Planen und Bauen GmbH, Zurich

General Contractor GGG Gigon Guyer Ghisleni Generalplaner Andreasturm AG

Landscape Architecture Studio Vulkan, Zurich

Structural Engineer WaltGalmarini AG, Zurich

Electrical Engineer Amstein + Walthert AG, Zurich

Building Services Engineer Amstein + Walthert AG, Zurich

Building Physics Engineer BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH, Zurich

MSR Amstein + Walthert AG, Zurich

Heating/Cooling Amstein + Walthert AG, Zurich

Ventilation Engineer Amstein + Walthert AG, Zurich

Acoustical Engineer BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH, Zurich

Lighting Consultant Ernst Basler + Partner AG, Zurich
Tenant fitout A+W: Reflexion AG, Zurich

Facade Reba Fassadentechnik AG, Chur

Interior Design Tenant fitout A+W: Annette Gigon / Mike Guyer Architects, Zurich
Trix Wetter, Zurich

Signage Integral Ruedi Baur, Zurich

Sustainability «DGNB Platin»