Francis Bouygues Building, Ecole CentraleSupélec

On the plateau de Saclay, to the southeast of Paris, a cluster of universities and research facilities is emerging based on a long-term master plan. The new Francis Bouygues Building links the existing university with the new Gustave Eiffel Building, while its location also establishes a connection between the campus and the natural environs.

The new building occupies the entire plot with the exception of three volumetric setbacks that define the entrances. Two taller elements reinforce the corners along the street front and a patio with lush vegetation occupies the centre of the building.

The school is organized around a large, three-storey hall as a public space that connects the three departments and lends the building its identity. The departments, or Univers as they are called, are conceived as neighbourhoods with streets, lanes and squares, representing the motif of the city. The hall resembles an artificial topography that links the work areas and common areas on the ground floor and the upper levels, additionally creating a flowing, differentiated space that accommodates places of varying intimacy.

The façade is clad in enamelled ceramic elements with smooth, wavy or grooved surface textures. This architectural design relates to the surroundings, with the colours of the elements mirroring the departments of the school. In addition, the colouring of the modulated, shining surfaces responds to changes in the lighting, thus enhancing the visual impact of the building.

Location Paris Saclay, France

Programme University building, theatre, auditories, teaching and music rooms, laboratories, sports Hall, restaurant, cafeteria, offices, hotel, underground parking

Competition 2014, 1st Prize

Planning/Construction 2015–2017

Client Kluster (Bouygues Bâtiment Ile-de-France, Bouygues Energies & Services, HICL Infrastructure Limited)

Gross Floor Area 27‘400 m2

Competition Organzier CentraleSupélec

Team G/G Pieter Rabijns (Team Manager), Martin Schwarz, Kathrin Sindelar, Christoph Dober, Martin Feichtner, Andy Gratwohl, Arend Koelsch

Contact architects Synthèse Architecture, Arceuil, France

Construction Management Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

General Contractor Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Landscape Architecture Bassinet Turquin Paysage, Paris, France

Cost Planning/Scheduling Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Structural Engineer Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Building Services Engineer EGIS, Paris, France

Building Physics Engineer AMOES, Asnières-sur-Seine, France

Fire Engineer BTP Consultants, Villebon-sur-Yvette, France

Acoustical Engineer Jean-Paul Lamoureux Acoustics, Paris, France

Signage Integral Ruedi Baur, Zurich (Concept)

Colours Harald F. Müller, Öhningen, Germany

Model © Zaborowsky, Zurich

Francis Bouygues Building, Ecole CentraleSupélec

On the plateau de Saclay, to the southeast of Paris, a cluster of universities and research facilities is emerging based on a long-term master plan. The new Francis Bouygues Building links the existing university with the new Gustave Eiffel Building, while its location also establishes a connection between the campus and the natural environs.

The new building occupies the entire plot with the exception of three volumetric setbacks that define the entrances. Two taller elements reinforce the corners along the street front and a patio with lush vegetation occupies the centre of the building.

The school is organized around a large, three-storey hall as a public space that connects the three departments and lends the building its identity. The departments, or Univers as they are called, are conceived as neighbourhoods with streets, lanes and squares, representing the motif of the city. The hall resembles an artificial topography that links the work areas and common areas on the ground floor and the upper levels, additionally creating a flowing, differentiated space that accommodates places of varying intimacy.

The façade is clad in enamelled ceramic elements with smooth, wavy or grooved surface textures. This architectural design relates to the surroundings, with the colours of the elements mirroring the departments of the school. In addition, the colouring of the modulated, shining surfaces responds to changes in the lighting, thus enhancing the visual impact of the building.

Location Paris Saclay, France

Programme University building, theatre, auditories, teaching and music rooms, laboratories, sports hall, restaurant, cafeteria, offices, hotel, underground parking

Competition 2014, 1st Prize

Planning/Construction 2015–2017

Client Kluster (Bouygues Bâtiment Ile-de-France, Bouygues Energies & Services, HICL Infrastructure Limited)

Gross Floor Area 27‘400 m2

Competition Organzier CentraleSupélec

Team G/G Planning/ Construction: Pieter Rabijns (Team Manager), Elisabeth d’Aubarède, Dina Hool, Bryan Grossenbacher, Christoph Dober, Andy Gratwohl, Arend Koelsch, Milica Vrbaski
Competition: Pieter Rabijns (Team Manager), Martin Schwarz, Kathrin Sindelar, Christoph Dober, Martin Feichtner, Andy Gratwohl, Arend Koelsch

Contact architects Synthèse Architecture, Arceuil, France

Construction Management Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

General Contractor Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Landscape Architecture Bassinet Turquin Paysage, Paris, France

Cost Planning/Scheduling Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Structural Engineer Bouygues Bâtiment Île-de-France Ouvrages Publics, Guyancourt, France

Building Services Engineer EGIS, Paris, France

Building Physics Engineer AMOES, Asnières-sur-Seine, France

Fire Engineer BTP Consultants, Villebon-sur-Yvette

Acoustical Engineer Jean-Paul Lamoureux Acoustics, Paris, France

Signage Integral Ruedi Baur, Zurich (Concept)
Bureau Brut, Paris, France (Planning/Construction)

Colours Harald F. Müller, Öhningen, Germany

Photos © Philippe Ruault
© Harald F. Müller
filmstills: © Severin Kuhn