Café Kunsthalle Zürich

In the phase of interim use, the art institutions in the former beer brewery Löwenbräu planned a café on the roof terrace of the historic building. The intention was to provide a public space for the district, which at the time was still of predominantly industrial character. Together with the text installation by Jenny Holzer, the added construction would mark the shared entrance and point to the Kunsthalle in particular.

The elongate, slender box hovers above the erstwhile workshops, protrudes into the street space and acts as a signal. In analogy to the nearby bridges and viaducts, it is conceived as a prefabricated steel frame resting on few supports. A wooden room is inserted into the frame. The structure of steel and wood stands in contrast to the materials of the existing building with its red and yellow brick facade. From the inside, floor-to-ceiling “display windows” offer views out to Limmatstrasse, where passers-by on the street catch glimpses of the interior.

The subsequent comprehensive renovation and extension of the entire premises made the project redundant.

Location Zurich, Switzerland

Programme Café for gallery visitors, planned temporary until 2006

Feasibility Study 2000 (not realized)

Client Kunsthalle Zürich

Gross Floor Area 100 m2

Team G/G Markus Seiler, Pieter Rabijns

Löwenbräu-Areal – Arts Centre, Residential Tower and Office Building

The history of the Löwenbräu complex, a former brewery, is one of frequent remodeling, adding on, and replacing parts of the existing buildings, whereby the change of use from a brewery to an art exhibition and gallery complex in the 1990s marked the crucial turning point. The new project is based on this most recent, successful conversion, while enhancing the variety of uses for this complex with new residential, office, and exhibition spaces. The preservation of the original historical building is an important step toward maintaining the identity of the former industrial district, rendering an important chapter in the city’s history visible.

The concept for urban development here focuses on three structural changes in the form of new buildings within the existing complex: the New West Building, to offer additional space for the arts, the New East Office Building, and the Central High-Rise Residential Building. Together with the steel tower and the Swiss Mill silos, the high-rise residential building redefines the site’s silhouette and—to a certain extent—even that of the city.
By adding buildings to the existing complex, a new urban ensemble can evolve—with the Central High-Rise Residential Building forming the focal point. The elongated, older structures with the former main brewery building on Limmatstrasse are framed by the addition of a further level on top of the Arts Center in the west and by the taller New East Office Building at the opposite end near the railway viaduct.
The new Löwenbräu complex is now to be seen not just from the street and from a distance, but also from its two courtyards. The former Brewer’s Yard - a listed historical site - provides access to the surrounding buildings as well as being a traffic-free outside space for relaxation. The new entrance to the art institutions is located in the open Art Courtyard, which also includes parking spaces for visitors and a delivery entrance.
Together with the entrance area to the art section and the additional story at this end of the complex, the New West Building projects at right angles and adjoins the former workshops on the courtyard side. It includes art exhibition rooms, guest accommodations, and offices. The exhibition spaces and a multi-function room can be partitioned as required. They are lit by side windows and are accessed directly from the entrance area to the art section. This entrance area has been conceived as a new, generously proportioned foyer with a staircase and elevators. The staircase is directly accessible from the lobby, which can be entered from Limmatstrasse or the courtyard.
The Central High-Rise Residential Building, with its large projection to the south, houses 37 apartments, one to four on each floor, which all face in several directions, affording views of the city, the lake, and the Limmat valley. The main volume of the high-rise is cantilevered out over a narrower base set in the Brewer’s Yard. The 21 apartments in the base face southward onto the quiet courtyard. Service facilities are housed on the ground floor, in addition to a passageway between the two courtyards and the lobbies.
The New East Office Building is also an angled structure with a higher section on Limmatstrasse and a lower segment between Dammweg and the Brewer’s Yard. On the ground floor, the entrance lobby to the offices is located under the projection, whereas the gallery and retail spaces are accessed via the courtyard. The varied widths of the rooms on the upper office floors enable them to be adapted to suit a range of different office constellations. The façades of the Central High-Rise Residential Building and the New East Office Building are clad in molded ceramic elements with black and red glazed finishes that refer to the colored brickwork of the existing buildings. Double aluminum windows with additional ventilation slits consist of an external pane of plain glass and an inner pane of insulation glass with blinds in between. Turn-and-tilt-lift windows, custom-designed for the tower, can slide all the way up to the ceiling to invite the outdoors inside on a sunny day.
The tower rises up above the row of various old and new buildings along Limmatstrasse as a dark, shimmering volume. The walls form grid patterns whose ceramic surfaces stand out from or merge with the window areas depending on the light, presenting a changing face to the city.
The red New East Office Building picks up on the fundamental character of the old buildings not only with regard to the materials used, but also in its coloration. The wavy structure, the gleaming materials, and the alignment of the windows, however, anchor the building firmly in the present.
The New West Building has been designed as a homogeneous, white concrete structure, insulated on the inside. The art spaces are equipped with box windows. While the new and old sections of this building are interwoven closely here in terms of their volumes and use, the material finish chosen for the addition sets it apart from the existing structure. A new ensemble is created that enables the expansive dimensions of the new volume to be clearly read and signals the presence of the arts within the complex.

Location Zurich, Switzerland

Programme Conversion and extension of a former, partly listed brewery; museums, galleries, event hall, studios, shop areas, 58 apartments 2.5–5.5 rooms (21 courtyard apartments, 37 tower apartments), new office building, storage areas, underground parking

Competition 2003, two ex aequo 1st Prizes: Gigon/Guyer and Atelier WW Architekten

Planning/Construction 2005–2014

Client PSP Properties AG

Gross Floor Area 48‘328 m2

Team G/G Collaborators Competition:
Gigon/Guyer: Volker Mencke
Atelier WW: Martin Danz
Planning/Execution:
Mitarbeit Gigon/Guyer:
Volker Mencke (Planning-/ Team Manager), Bettina Gerhold, Daniel Friedmann, Reto Killer, Kathrin Sindelar, Damien Andenmatten, Yvonne Grunwald, Alex Zeller, Pieter Rabijns

Total Contractor Steiner AG, Zurich

Landscape Architecture Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zurich

Structural Engineer Consortium Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG, Zurich Henauer Gugler AG, Zurich

Electrical Engineer Planning/Submission: Schneider Engineering + Partner Zürich AG, Zurich
Execution: Mosimann & Partner, Zurich; Schmidiger + Rosasco, Zurich

Building Services Engineer Gruenberg + Partner AG, Zurich

Building Physics Engineer braune roth ag, Binz

Fire Engineer Makiol + Wiederkehr Dipl. Holzbau-Ingenieure HTL/SISH Beinwil am See

Facade Planning/Submission: gkp fassadentechnik ag, Aadorf
Execution: Josef Gartner GmbH, Gundelfingen

Signage Integral Ruedi Baur, Zurich
Remodeling Entrance: Teo Schifferli, Zurich
Signito, Zurich

Colours Harald F. Müller, Öhningen, Germany

Photos Löwenbräukunst, Remodeling Entrance: © Roman Keller
© Thies Wachter
© Shinkenchiku-sha, Tokyo
Kunsthalle Zürich exhibitions: © Stefan Altenburger Photography
Luma Westbau Schwarzescafé: with kind permission Luma Westbau | Luma Stiftung © Stefan Altenburger
Courtyard apartment: © Laura Egger
© Christian Scholz
Construction site: © Thomas Zwyssig

Arts Centre

Residential high-rise

Brewery Main Building

New Office Building East

History