Centre of Dental Medicine

Location Zurich, Switzerland

Programme Centre of Dental Medicine (service in 6 different clinics, research, teaching of dental studies)

Competition 2020

Gross Floor Area 29‘924 m2

Competition Organzier Buildings Management of Canton Zurich

Team G/G Stefan Thommen, Ivana Beljan, Dylan Kreuzer

Landscape Architecture Lorenz Eugster Landschaftsarchitektur und Städtebau GmbH, Zurich

Cost Planning/Scheduling Ghisleni Partner AG, Zurich

Structural Engineer Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG, Zurich

Electrical Engineer HKG Engineering AG, Schlieren

Building Services Engineer Waldhauser + Hermann AG, Münchenstein

Building Physics Engineer BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH, Zurich

Plumbing GRP Ingenieure AG, Rotkreuz

Cultural Center and Workshop, Schauspielhaus

Location Zurich, Switzerland

Programme Cultural Center and Workshop

Competition 1996

Competition Organzier Neue Schauspielhaus AG, Zurich

Team G/G Urs Birchmeier, Raphael Frei, Lorenz Baumann

Cost Planning/Scheduling Tillyard AG Bovis, Zurich

Structural Engineer Branger + Conzett, Chur

Building Services Engineer Th. Baumgartner, Dübendorf

Building Physics Engineer Moritz Zimmermann, Solothurn

Acoustical Engineer Bächli AG, Baden

Other Graphic Designer: Trix Wetter, Zurich

Housing Development Wallisellen

Location Wallisellen, Switzerland

Programme Housing Development

Competition Planning Study: 1997
Development Concept with: Burkhalter + Sumi, Haerle + Hubacher, Bearth + Deplazes, Grego + Smolenicky, J. Steib, Morger + Degelo

Competition Organzier Streich AG, Brüttisellen und Wüest & Partner, Zurich

Housing Development Hohenbühl

Building on the eastern part of the private Hohenbühl Park, an exclusive site in the middle of the city, should happen analogously to the way demonstrated by the two existing villas “zum Felsen” and “hintere Falkenburg”. With each positioned on the edge of the private park, they thus “bound” the park in its center.

Corresponding to the building’s usage as rental and condominium housing, the project, however, seeks not to multiply in its volumetry the urban villa type, but rather to unite the housing units together into one generous building volume. This is similar to the neighboring buildings from Häfeli and Moser, which lie on the same street, and with which the new edifice forms an ensemble.

The building volume is positioned parallel to the access road. The western portion of the building is set back into the park at the end of the street. In this manner, the volume visualizes the future forms of ownership in the complex with one third as rental apartments and two thirds as condominiums. The main approaches to the buildings are via wide stairs from the street—a characteristic of the bourgeois house—while a narrow, winding path from the Zeltweg thoroughfare forms the second access to the complex. The existing, denser grove of trees to the north and the less dense, garden-like grove to the south allow for the daylighting needs of the building.

The considerable generosity of the apartments responds to the exclusive location. Particular attention is paid in the design to the living–dining areas of the apartments. The middle apartment types possess a living space that stretches across the entire depth of the building, offering views therein to both the southern and northern portions of the park. The living areas of the apartments at the ends of the building are primarily oriented to the south, while being corner-lit, in addition. This could be additionally expanded to the northeast rooms, as needed. The covered patio is accessible from the living room as well as from the kitchen via large sliding doors. Placing the outdoor area to the side of the kitchen serves to avoid permanently shading the living area.

Windows that vary in size subtly express the variety of uses lying within, while lending rhythm to the façade. Window frames in structural bronze and a beige-brown-colored façade—with finely-sandblasted exposed concrete or traditional, quartz sand, feldspar rough-cast stucco—are to outwardly reproduce that understated richness that has always been peculiar to representative and prominent buildings in the city of Zurich.

Location Zurich, Switzerland

Programme Housing Development

Competition 1997

Competition Organzier Hardturm Immobilien, Zurich

Team G/G Markus Lüscher

Landscape Architecture Kienast, Vogt & Partner, Dieter Kienast, Zurich

Kunstmuseum Vaduz

Location Vaduz, Liechtenstein

Programme Art Museum

Competition 1997

Competition Organzier Stiftung zur Errichtung eines Kunstmuseums, Vaduz, Liechtenstein

Team G/G Roberto Azzola, Markus Lüscher

Structural Engineer Branger + Conzett, Chur

Kunstmuseum Linz

Location Linz, Austria

Programme Art Museum

Competition 1998

Competition Organzier City of Linz, Austria

Team G/G Michael Widrig

Municipal Works Yard and Fire Station

Location Olten, Switzerland

Programme Municipal Works Yard and Fire Station

Competition 1998

Competition Organzier City of Olten

Team G/G Thomas Kurz, Simone Reiter, Christian Meyer

Museum of World Culture

Location Gothenburg, Sweden

Programme Museum

Competition 1998

Competition Organzier City of Gothenburg, Sweden

Team G/G Markus Lüscher

Alfried Krupp House

Location Greifswald, Germany

Programme Institute

Competition 1999

Competition Organzier Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung, Germany

Team G/G Pascal Müller