Visitors Center Museum Kalkriese

Added later to the Archaeological Museum and Park Kalkriese, the visitors center now marks its entrance. The ground floor houses the reception desk, museum shop, and a children’s museum, while a multifunctional hall upstairs can be used as a large exhibition gallery or subdivided into smaller spaces by means of mobile partitions for use as meeting or conference facilities. Large windows on both sides offer views outdoors. The building is clad all around in facing bricks. The previous farmstead and the new building are united into a coherent ensemble by the material nature of their façades and together form an inviting courtyard.

 

 

Location Osnabrück, Germany

Programme Entrance building to the archaeological museum park Kalkriese: foyer, museum’s shop, museum for children, exhibition space with flexible use for events and seminars with up to 7 separable rooms, storage spaces, kitchen for catering

Competition 2005, 1st Prize

Planning/Construction 2006–2009

Client Varusschlacht im Osnabrücker Land gGmbH
Museum und Park Kalkriese, Germany

Gross Floor Area 1‘778 m2

Team G/G Planning/Construction: Michael Winklmann (Team Manager), Christoph Justies (Project Manager)
Competition: Volker Mencke

Structural Engineer Competition: Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG, Zurich
Planning/Construction: pbr Planungsbüro Rohling AG, Osnabrück, Germany

Electrical Engineer Jacobi + Richter Elektro- und Fördertechnik, Osnabrück, Germany

Building Services Engineer pbr Planungsbüro Rohling AG, Osnabrück, Germany

Building Physics Engineer Ingenieurbüro für angewandte Bauphysik, Osnabrück, Germany

Exhibition Design neo.studio, Berlin, Germany

Photos © Klemens Ortmeyer

Awards BDA-Preis Niedersachsen, Landesverband des Bundes Deutscher Architekten, 2003
Deutscher Stahlbaupreis, 2002