Rosau Office Building

The new L-shaped office building opposite the Tonhalle on the corner of Gotthardstrasse and Claridenstrasse is integrated into the perimeter block structure along Claridenstrasse, while Villa Rosau and its surrounding gardens remain true to their historical conception. The green area forms a twin garden with the park of the Hotel Baur au Lac on the opposite side of the Schanzengraben canal. The newbuild marks the westerly end of the two gardens, whose beautiful trees border the public square Bürkliplatz.

The parks of Villa Rosau and Hotel Baur au Lac on Lake Zurich are important witnesses to the history of the city’s development. The gardens flow around the villa and the new building, merging the perimeter block development with the solitary villa in the park to form a coherent ensemble. This convergence of architectural and organic garden design is a central theme, which assists the organization of the green space into different zones.

The new building offers the future long-term tenant, a banking firm, a prestigious place of business. Customers are received in an entrance hall situated in the part of the building facing the lake, from where they are accompanied to a lounge on the fourth floor, where several consultation rooms are at their disposal. An open staircase leads to the customer area on the third floor, with larger consultation rooms and conference rooms with vistas across the lake. Adjacent to the entrance hall on the ground floor is the bank’s seminar area, with an auditorium that seats 120 guests. At the corner of Gotthardstrasse and Claridenstrasse, a bakery with outdoor seating is planned, while two apartments are housed in the top two levels of the building section facing the Schanzengraben canal.

The structure is a skeleton frame with recessed columns and centrally located reinforcing concrete circulation cores. Vertical and horizontal profiles of architectural bronze arranged in varying rhythms articulate the façade. They take up, on a larger scale and with greater geometric regularity, the existing ornamental wrought-iron fences surrounding the gardens.

Location Zurich, Switzerland

Programme Office building with 420 workingplaces, staff restaurant, meeting rooms, gastronomie, two apartments, underground parking

Commission 2008

Planning/Construction 2008–2020

Client Client basic fitout: Villa Rosau AG, Zurich
Client’s representative: Conarenco AG, Zurich
Client tenant fitout: SCOR Services Switzerland AG, Zurich

Gross Floor Area 17‘810 m2

Team G/G Planning/Construction Office Building 2010–2020:
Christian Maggioni (Team Manager from 11/2012), Mathias Rösner (Project Manager from 2011), Michael Winklmann (Team Manager until 10/2012), Martin Bischofberger (Project Manager until 2010), Marco Cristuzzi, Franzis Gericks, Lilla Kis, Lisa Menje, Roman Vetterli, Rodrigo Jorge, Christoph Lay, Milica Brockmann, Christoph Dober, Brigitte Rüdel, Griet Aesaert
Planning Residential/Office Buiding 2008–2009:
Michael Winklmann (Team Manager), Christoph Justies (Project Manager), Mark Zjörjen, Christoph Dober, Cornelia Schmidt, Karin Schultze

Construction Management b+p baurealisation ag, Zurich

Landscape Architecture Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich

Structural Engineer Locher Bauingenieure AG, Zurich

Electrical Engineer IGB B. Graf AG, St.Gallen

Building Services Engineer Gruenberg + Partner AG, Zurich

Building Physics Engineer Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen

Fire Engineer Makiol+Wiederkehr, Beinwil am See

Facade gkp fassadentechnik ag, Aadorf

Interior Design Tenant fit-out Scor and Apartments: Gigon/Guyer Architekten, Zurich
Scor Furnishing: Ina Rinderknecht Interior Architecture AG, Erlenbach
Grill/Bar: Gigon/Guyer Architekten with Atelier Zürich

Signage Trix Wetter, Zurich (Gate, Villa Rosau)

Photos © Roman Keller

Address Glärnischstrasse / Claridenstrasse, CH – 8002 Zurich

Refurbishment of Villa Rosau

In the course of the project for the new office building, Villa Rosau has been fundamentally refurbished. The historical villa was constructed by the architect Ferdinand Stadler in 1844/45. Research in the archives and surveys on site yielded information on the villa’s historical condition and urban setting that provided the basis for the façade renovation and the basic fit-out. The building will continue to be used as the domicile of the ‘Club Baur au Lac’ and comprises bar and restaurant spaces on the ground floor, clubrooms on the second floor, and meeting rooms on the top floor.

Location Zurich, Switzerland

Programme Club Baur-au-Lac, lounge, restaurant, kitchen, seminar rooms, offices

Commission 2009

Planning/Construction 2009–2020

Client Basic construction: Villa Rosau AG, Zurich
Client’s Representative: Conarenco AG, Zurich

Gross Floor Area 2‘104 m2

Team G/G Christian Maggioni (Team Manager from 11/2012), Mathias Rösner (Project Manager from 2011), Michael Winklmann (Team Manager until 10/2012), Martin Bischofberger (Project Manager until 2010), Roman Vetterli, Christoph Dober, Karla Pilz, Griet Aesaert, Daniel Friedmann

Construction Management b+p baurealisation ag, Zurich

Landscape Architecture Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich

Structural Engineer Locher Bauingenieure AG, Zurich

Electrical Engineer IGB B. Graf AG, St.Gallen

Building Services Engineer Gruenberg + Partner AG, Zurich

Building Physics Engineer Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen

Fire Engineer Makiol+Wiederkehr, Beinwil am See

Interior Design Club Baur-au-Lac: Atelier Zürich

Photos © Roman Keller